EXPLORE THE KALUNDBORG SYMBIOSIS
The Kalundborg Symbiosis is a partnership between elleven public and private companies in Kalundborg. Furthermore, we work closely together with project Biopro
Since 1972 we have developed the World’s first industrial symbiosis with a circular approach to production.
The main principle is, that a residue from one company becomes a resource at another, benefiting both the environment and the economy. Having a local partnership means that we can share and reuse resources, and that way we save money as well as minimize waste.
The symbiosis creates local growth and supports the green transition.
Click on a number or a name, to read more about the companies and streams.
GYPROC
Gyproc er en del af Saint-Gobain koncernen, der er global markedsleder indenfor løsninger til letbyggeri. I Kalundborg producerer Gyproc gipsplader og udnytter den gips, der er et restprodukt fra Ørsted. Når Ørsted renser røgen for svovl, omdannes kalksten til industrigips. Men i stedet for at deponere gipsen som affald sælges gipsen til Gyproc, hvor den indgår som råmateriale i produktionen af gipsplader og er med til at sikre, at 85 procent af materialet i Gyproc’s produkter i dag er genbrug. På den måde giver Kalundborg Symbiosen Gyproc adgang til lokale råvarer af en høj kvalitet og til en konkurrencedygtig pris.
Gyproc udvikler innovative, markedsledende og bæredygtige løsninger, med fokus på voksende krav til energirigtigt og miljøvenligt byggeri. Mange vægge og lofter i Danmark og resten af verden er beklædt med gipsplader, der kommer fra Gyproc, og en del af gipsen er altså et restprodukt, som i stedet er blevet en råvare hos Gyproc i Kalundborg, hvor der er cirka 145 arbejdspladser.
Læs mere om Gyproc her
ARGO
Argo behandler affald for virksomheder i Kalundborg Symbiosen – og for virksomheder og borgere i ni sjællandske kommuner. Argo er et interessentejet affaldsselskab og har i alt 125 ansatte, heraf 13 i Kalundborg, hvor Argo driver genbrugspladser for Kalundborg Kommune. Her sorteres affaldet i fraktioner, og genanvendes i så høj grad som muligt. Restaffaldet energiudnyttes til el- og varmeproduktion.
Læs mere om argo her
TISSØ
Tissø forsyner Kalundborg Symbiosen med overfladevand til køling og produktionsformål. Det sker gennem en 12 kilometer lang rørledning, som i 1961 blev etableret i et offentlig-privat samarbejde mellem raffinaderiet og Kalundborg Kommune. Det blev startskuddet til det succesfulde symbiosesamarbejde, der nu har eksisteret i Ka-lundborg i over 50 år.
Tissø er med sit areal på 12,3 km2 Danmarks fjerdestørste sø. Her lå Nordeuropas største bebyggelser i vikingeti-den, og stedet var et handelscenter med internationale kontakter.
Et sagn siger, at hvis man midsommeraften drikker af søens vand, så sker der ikke noget ondt det år. Om sagnet stadig gælder er uvist, men de virksomheder, der bruger af vandet, har bestemt ikke været uheldige. Både mid-sommerdag og resten af året indvinder Kalundborg Forsyning overfladevandet til køling og leverer også en renset version i drikkevandskvalitet, som indgår i Novozymes’ enzym-produktion.
EQUINOR
Equinor i Kalundborg er Danmarks største raffinaderi og det eneste i verden, hvor restproduktet svovl fra afsvovlingsanlægget konverteres til flydende og højeffektiv gødning. Kalundborg Symbiosen giver Equinor god adgang til procesdamp, køle- og overfladevand og forskellige andre typer specialvand.
Kalundborg Symbiosen er med til at effektivisere driften af raffinaderiet, hvor 335 medarbejdere producerer noget af verdens reneste benzin og diesel, der stort set er helt fri for svovl.
Læs mere om Equinor her
ØRSTED
Ørsted ejer Asnæsværket i Kalundborg, der producerer damp, elektricitet og varme. Dampen leveres til partnere i Kalundborg Symbiose, og i selve anlægget bruges dampen til at drive turbiner, som ved hjælp af store generatorer producerer elektricitet til elnettet. Den resterende varme fra denne produktion bruges som fjernvarme til husholdninger og virksomheder i Kalundborg By.
Til Gyproc leverer Ørsted gips, som er et biprodukt af svovlrensningen af udstødningsrøg. Ørsted har også et tæt samarbejde med Statoil om udveksling af specielle vandfraktioner, og udnyttelse af overfladevand og resterende energi. Ørsted dirigerer en del af regnvandet fra deres områder til et vandreservoir, hvor vandet samles og anvendes til produktion. På den måde reduceres udvindingen og brugen af drikkevand af grund- eller overfladevandet fra Tissø, da regnvandet er meget velegnet til produktionsformålet.
Ørsted spiller en central rolle i Kalundborg Symbiose, især med de planer og projekter, der er sat i gang for at overføre energi- og dampproduktionen fra kul til biogas og biomasse.
Læs mere om Ørsted her
KALUNDBORG FORSYNING
Kalundborg Forsyning indvinder og leverer overfladevand og renset overfladevand til virksomheder i Kalundborg Symbiosen. Kalundborg Forsyning har også et af Nordeuropas største og mest avancerede rensningsanlæg, der benytter ozon (O3) til at omdanne svært nedbrydelige organiske forbindelser. Kalundborg Forsyning renser spildevand for både industrien, virksomheder og husstande i Kalundborg Kommune, ligesom Kalundborg Forsyning leverer drikkevand og distribuerer fjernvarme til virksomheder og husstande i Kalundborg by.
Kalundborg Forsyning har 70 ansatte og spiller en central rolle for udnyttelsen af vandbårne ressourcer i Kalund-borg Symbiosen og er med i flere nye projekter. Eksempelvis arbejder Kalundborg Forsyning på at udnytte rest-varmen i proces- og spildevand fra Novozymes og Novo Nordisk, der altid er omkring 20 grader varmt. Den restvarme kan udnyttes i fjernvarmen ved hjælp af varmepumper.
Læs mere om Kalundborg Forsyning her
NOVO NORDISK & NOVOZYMES GRUNDEJERFORENING
Novo Nordisk og Novozymes ejer en fælles grundejerforening, som har til formål at drive og vedligeholde de to virksomheders fælles produktionsområde i Kalundborg.
Det er her vand- og energistrømmene til begge virksomheder fordeles.
NOVO NORDISK
Novo Nordisk Kalundborg har 3.500 medarbejdere og producerer 50 % af verdens insulin. I alt benytter 28 millioner patienter verden over insulin, der starter sin rejse i en af produktionsfaciliteterne i Kalundborg.
Insulinen oprenses fra grundmateriale, der produceres ved hjælp af gæringsprocesser. Mikroorganismerne i gæringstanken næres primært af sukkerstoffer, vitaminer og andre mikronæringsstoffer. Den type og størrelse produktion kræver en del vand og energi, så Novo Nordisk har stor gavn af at være en del af Kalundborg Symbiose, hvor der er god adgang til energi og vand – og gode muligheder for at udvikle produktionen, så den bliver endnu mere bæredygtig. Novo Nordisk bidrager også med at udnytte restvarme og restprodukter til eksempelvis gødning og produktion af biogas.
Med sine cirka 3.500 medarbejdere, en solid investeringsvækst og fokus på bæredygtig produktion spiller Novo Nordisk Kalundborg en central rolle ved at skabe nye projekter i Kalundborg Symbiosen.
Læs mere om Novo Nordisk her
KALUNDBORG BIOENERGI
Biogas- og gødnings-potentialet i rest-biomasse fra Novozymes (Novogro) og Novo Nordisk (gærfløde) udnyttes og realiseres på et lokalt biogasanlæg. På biogasanlægget produceres biogas der efterfølgende opgraderes til na-turgaskvalitet gennem en raffineringsproces hvor bl.a. kuldioxid (CO2) og svovlbrinte fjernes fra produktet. Naturgassen sendes til lokale virksomheder (Gyproc og Equinor) og videre ud til forbrugerne gennem naturgasnettet. Svolv fra svolvbrinte-fraktionen opsamles og nyttiggøres som delkomponent i gødningsprodukter, der produceres på basis den bioforgassede rest-biomasse. Kalundborg Bioenergi er etableret i partnerskab mellem Ørsted, Bigadan, Novo Nordisk og Novozymes.
NOVOZYMES MILJØTEKNIK
Novozymes har sin egen miljøafdeling, der udnytter ressourcerne i rester fra produktionen til at lave el, varme og højværdi-gødning. Novozymes Miljøteknik tager sig af procesvandet og den biomasse, som er tilbage fra produktionen hos både Novozymes og Novo Nordisk. Her sker den første del af rensningen af vandet, der er meget rig på næringsforbindelser. Noget af procesvandet og ethanolaffaldet fra Novo Nordisk bruges til at producere biogas, som driver en stor motor og generator, der producerer el til elnettet. Restvarmen herfra udnyttes på fabriksområdet. En lille del af det afgassede procesvand fra biogasanlægget sendes til Kalundborg Kommunes mikroalgeanlæg. Det er et test-anlæg, hvor mikroalger renser vandet samtidig med, at de binder CO2 og leverer højværdiprodukter.
Den overskydende biomasse og faste fraktion fra processvandet fra både Novozymes og Novo Nordisk blandes med kalk og bliver til NovoGro 30 – en højværdi-gødning som sælges til landmænd.
NOVOZYMES
Novozymes is the World's largest producer of enzymes for the industry, and benefits from the process steam and purified surface water from Tissø that Kalundborg Symbiosis offers.
Novozymes' production requires large amounts of water, energy and biomass. The large quantities also mean that Novozymes is of great importance for Kalundborg Symbiosis, since it creates new symbiosis opportunities, and exploits the existing ones; for example, when residues from a production turn into NovoGro 30 fertilizer, or when process wastewater is used to produce biogas and electricity.
Novozymes’ factories are located all over the world. The production facilities in Kalundborg have about 600 employees, and produce, among other things, enzymes that boost detergency of washing powder, and reduce the use of chemicals in industrial processes.
The enzymes are produced in a fermentation process where, for example, corn, sugar and potato starch are used as raw materials.
Read more about Novozymes here
KALUNDBORG FORSYNINGS VARMEPUMPE
Kalundborg Forsynings varmepumpe spiller en vigtig rolle i byens fjernvarmeforsyning. Når spildevandet er endeligt renset har det opnået en temperatur på op til 22 grader.
Spildevandet bliver ledt til en varmeveksler, hvor en varmepumpe ved hjælp af el trækker energien ud og booster den op til 72-87 grader fjernvarme. Dette foregår i perioder, hvor der er mest behov for fjernvarme i byen.
Varmepumpen kan levere op til 10 megawatt fjernvarme.
1. DAMP
Langs vejene i Kalundborgs industriområde løber der store grønne rør, som transporterer damp fra Asnæsværket til flere virksomheder i Kalundborg Symbiose. De grønne rør er blevet symbolet på den industrielle symbiose og det mest synlige tegn på, at symbiosevirksomheder er forbundne.
Tidligere havde Asnæsværket en overkapacitet af damp, som en del af elproduktionen. Med tiden er dampen til Kalundborg Symbiosen blevet et hovedprodukt og el et biprodukt. Denne udvikling viser at industrielle symbioser over tid kan skubbe på nye forretningsmodeller.
På Statoils raffinaderi bruges dampen til at opvarme råolien, så flygtige forbindelser separeres, og så råolien kondenseres til benzin, diesel og andre forbindelser ved forskellige temperaturer.
Hos Novozymes og Novo Nordisk bruges dampen til mange forskellige formål, blandt andet rengøring, sterilisering og destillation.
1. DAMP
Langs vejene i Kalundborgs industriområde løber der store grønne rør, som transporterer damp fra Asnæsværket til flere virksomheder i Kalundborg Symbiose. De grønne rør er blevet symbolet på den industrielle symbiose og det mest synlige tegn på, at symbiosevirksomheder er forbundne.
Tidligere havde Asnæsværket en overkapacitet af damp, som en del af elproduktionen. Med tiden er dampen til Kalundborg Symbiosen blevet et hovedprodukt og el et biprodukt. Denne udvikling viser at industrielle symbioser over tid kan skubbe på nye forretningsmodeller.
På Statoils raffinaderi bruges dampen til at opvarme råolien, så flygtige forbindelser separeres, og så råolien kondenseres til benzin, diesel og andre forbindelser ved forskellige temperaturer.
Hos Novozymes og Novo Nordisk bruges dampen til mange forskellige formål, blandt andet rengøring, sterilisering og destillation.
1. DAMP
Langs vejene i Kalundborgs industriområde løber der store grønne rør, som transporterer damp fra Asnæsværket til flere virksomheder i Kalundborg Symbiose. De grønne rør er blevet symbolet på den industrielle symbiose og det mest synlige tegn på, at symbiosevirksomheder er forbundne.
Tidligere havde Asnæsværket en overkapacitet af damp, som en del af elproduktionen. Med tiden er dampen til Kalundborg Symbiosen blevet et hovedprodukt og el et biprodukt. Denne udvikling viser at industrielle symbioser over tid kan skubbe på nye forretningsmodeller.
På Statoils raffinaderi bruges dampen til at opvarme råolien, så flygtige forbindelser separeres, og så råolien kondenseres til benzin, diesel og andre forbindelser ved forskellige temperaturer.
Hos Novozymes og Novo Nordisk bruges dampen til mange forskellige formål, blandt andet rengøring, sterilisering og destillation.
1. DAMP
Langs vejene i Kalundborgs industriområde løber der store grønne rør, som transporterer damp fra Asnæsværket til flere virksomheder i Kalundborg Symbiose. De grønne rør er blevet symbolet på den industrielle symbiose og det mest synlige tegn på, at symbiosevirksomheder er forbundne.
Tidligere havde Asnæsværket en overkapacitet af damp, som en del af elproduktionen. Med tiden er dampen til Kalundborg Symbiosen blevet et hovedprodukt og el et biprodukt. Denne udvikling viser at industrielle symbioser over tid kan skubbe på nye forretningsmodeller.
På Statoils raffinaderi bruges dampen til at opvarme råolien, så flygtige forbindelser separeres, og så råolien kondenseres til benzin, diesel og andre forbindelser ved forskellige temperaturer.
Hos Novozymes og Novo Nordisk bruges dampen til mange forskellige formål, blandt andet rengøring, sterilisering og destillation.
1. DAMP
Langs vejene i Kalundborgs industriområde løber der store grønne rør, som transporterer damp fra Asnæsværket til flere virksomheder i Kalundborg Symbiose. De grønne rør er blevet symbolet på den industrielle symbiose og det mest synlige tegn på, at symbiosevirksomheder er forbundne.
Tidligere havde Asnæsværket en overkapacitet af damp, som en del af elproduktionen. Med tiden er dampen til Kalundborg Symbiosen blevet et hovedprodukt og el et biprodukt. Denne udvikling viser at industrielle symbioser over tid kan skubbe på nye forretningsmodeller.
På Statoils raffinaderi bruges dampen til at opvarme råolien, så flygtige forbindelser separeres, og så råolien kondenseres til benzin, diesel og andre forbindelser ved forskellige temperaturer.
Hos Novozymes og Novo Nordisk bruges dampen til mange forskellige formål, blandt andet rengøring, sterilisering og destillation.
2. EL TIL ELNETTET
Hos Novozymes producerer man biogas af procesvandet fra produktionen på både Novozymes og Novo Nordisk, da procesvandet indeholder mange næringsstoffer. Biogassen driver en stor motor og generator, som leverer 47.000.000 kilowatttimer om året. Det svarer til forbruget i cirka 12.000 danske hjem. Overskudsvarmen fra den store gasmotor udnyttes i øvrigt lokalt på fabriksområdet til opvarmning. Dermed fortrænges brugen af fossile brændsler til både el- og varmeproduktion.
3. VARMT KONDENSAT
Til visse formål i produktionen hos Novozymes og Novo Nordisk er dampen der modtages fra Ørsted for varm. Derfor bringes temperaturen ned til cirka 200 grader. Det sker ved, at dampen opvarmer “brugt” damp, der har været anvendt i produktionen hos Novo Nordisk og Novozymes. Den “brugte” damp, som er cirka 90 grader, kaldes varmt kondensat. Dette kondensat recirkulerer og genbruges dermed lokalt på stedet, når det laves til “ny” 200 grader varm damp. Noget af det varme kondensat bruges også til at forvarme nyt fødevand til den lokale dampproduktion, så fødevandets temperatur hæves fra 10 til 90 grader. Dermed kræver dampproduktionen mindre energi.
3. VARMT KONDENSAT
Til visse formål i produktionen hos Novozymes og Novo Nordisk er dampen der modtages fra Ørsted for varm. Derfor bringes temperaturen ned til cirka 200 grader. Det sker ved, at dampen opvarmer “brugt” damp, der har været anvendt i produktionen hos Novo Nordisk og Novozymes. Den “brugte” damp, som er cirka 90 grader, kaldes varmt kondensat. Dette kondensat recirkulerer og genbruges dermed lokalt på stedet, når det laves til “ny” 200 grader varm damp. Noget af det varme kondensat bruges også til at forvarme nyt fødevand til den lokale dampproduktion, så fødevandets temperatur hæves fra 10 til 90 grader. Dermed kræver dampproduktionen mindre energi.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
4. FJERNVARME
Fjernvarme er en udbredt praksis i Danmark. Over 60 procent af danske boliger opvarmes af fjernvarme. På Ørsteds kraftvarmeværk, Asnæsværket, bliver del af energien, som omsættes til damp og el, til fjernvarme. Denne leveres til Kalundborg Forsyning, der så distribuerer den til borgere og virksomheder. Kalundborg Forsyning varmepumpe sørger for at forsyne byens borgere med yderligere varme i de koldeste måneder.
Ud over at modtage fjernvarme fra Kalundborg Forsyning, udnytter Novo Nordisk og Novozymes dele af den overskudsvarme, der opstår i deres egen produktion. Udnyttelsen af overskudsvarmen sker lokalt på fabriksområ-det og betyder, at der bruges færre ressourcer til at producere varme.
Derudover sender Gyproc også noget fjernvarme til Kalundborg Forsyning.
5. NATURGAS
På biogasanlægget opgraderes biogassen til naturgaskvalitet og naturgassen sendes derefter via naturgasnettet til Gyproc, Equinor og videre ud til forbrugerne. Gennem opgraderingen fjernes svovlbrinte og kuldioxid mens svovl fra svolvbrinten føres tilbage til den afgassede rest-biomasse som en berigelse af biogasanlæggets gødningsprodukter.
6. SPILDEVAND
Det er Kalundborg Forsyning der står for den endelige rensning af spildevandet fra virksomhederne i Kalundborg Symbiosen. Men inden da har flere af virksomhederne selv forbehandlet og forrenset vandet, så det lever op til lovbestemte krav. Selv om disse strømme er angivet med det samme nummer, så dækker betegnelsen over flere forskellige typer og kvaliteter af spilde- og procesvand fra virksomhederne. Nogle typer spildevand løber i separate rør, så rensningen kan ske optimalt og med mindst muligt energiforbrug.
Inden udledning til naturen ledes det rensede spildevand fra Forsyningen igennem en varmeveksler ved varme-pumpen. Her udnyttes en del af varmen i spildevandet til fjernvarmeproduktion.
6. SPILDEVAND
Det er Kalundborg Forsyning der står for den endelige rensning af spildevandet fra virksomhederne i Kalundborg Symbiosen. Men inden da har flere af virksomhederne selv forbehandlet og forrenset vandet, så det lever op til lovbestemte krav. Selv om disse strømme er angivet med det samme nummer, så dækker betegnelsen over flere forskellige typer og kvaliteter af spilde- og procesvand fra virksomhederne. Nogle typer spildevand løber i separate rør, så rensningen kan ske optimalt og med mindst muligt energiforbrug.
Inden udledning til naturen ledes det rensede spildevand fra Forsyningen igennem en varmeveksler ved varme-pumpen. Her udnyttes en del af varmen i spildevandet til fjernvarmeproduktion.
6. SPILDEVAND
Det er Kalundborg Forsyning der står for den endelige rensning af spildevandet fra virksomhederne i Kalundborg Symbiosen. Men inden da har flere af virksomhederne selv forbehandlet og forrenset vandet, så det lever op til lovbestemte krav. Selv om disse strømme er angivet med det samme nummer, så dækker betegnelsen over flere forskellige typer og kvaliteter af spilde- og procesvand fra virksomhederne. Nogle typer spildevand løber i separate rør, så rensningen kan ske optimalt og med mindst muligt energiforbrug.
Inden udledning til naturen ledes det rensede spildevand fra Forsyningen igennem en varmeveksler ved varme-pumpen. Her udnyttes en del af varmen i spildevandet til fjernvarmeproduktion.
6. SPILDEVAND
Det er Kalundborg Forsyning der står for den endelige rensning af spildevandet fra virksomhederne i Kalundborg Symbiosen. Men inden da har flere af virksomhederne selv forbehandlet og forrenset vandet, så det lever op til lovbestemte krav. Selv om disse strømme er angivet med det samme nummer, så dækker betegnelsen over flere forskellige typer og kvaliteter af spilde- og procesvand fra virksomhederne. Nogle typer spildevand løber i separate rør, så rensningen kan ske optimalt og med mindst muligt energiforbrug.
Inden udledning til naturen ledes det rensede spildevand fra Forsyningen igennem en varmeveksler ved varme-pumpen. Her udnyttes en del af varmen i spildevandet til fjernvarmeproduktion.
7. RENSET SPILDEVAND
På Novozymes rensnings- og biogasanlæg sker den første del af rensningen af procesvandet fra produktionen hos både Novozymes og Novo Nordisk. Derefter ledes vandet til den endelige rensning hos Kalundborg Forsyning. Både ved den første og afsluttende rensning hjælpes processen kraftigt på vej af, at spilde- og procesvand fra Novozymes og Novo Nordisk altid er omkring 20 grader varmt. Det betyder, at bakterierne der renser vandet, gør det hurtigere, mere effektivt og med et mindre energiforbrug. På den måde udnyttes overskudsvarmen i vandet til at spare ressourcer.
7. RENSET SPILDEVAND
På Novozymes rensnings- og biogasanlæg sker den første del af rensningen af procesvandet fra produktionen hos både Novozymes og Novo Nordisk. Derefter ledes vandet til den endelige rensning hos Kalundborg Forsyning. Både ved den første og afsluttende rensning hjælpes processen kraftigt på vej af, at spilde- og procesvand fra Novozymes og Novo Nordisk altid er omkring 20 grader varmt. Det betyder, at bakterierne der renser vandet, gør det hurtigere, mere effektivt og med et mindre energiforbrug. På den måde udnyttes overskudsvarmen i vandet til at spare ressourcer.
8. OVERFLADEVAND
I Kalundborg Symbiosen benyttes der årligt flere millioner kubikmeter overfladevand fra Tissø i stedet for drikkevand fra grundvandsreserverne. Overfladevandet løber i en 13 kilometer lang ledning fra Tissø til Kalundborg Forsyning, som distribuerer vandet til virksomhederne. Overfladevandet bruges til køling i produktionen hos Equinor, Ørsted og Novo Nordisk. Derudover er der ved Ørsted et vandreservoir, hvor Ørsted henter overflade-vand som benyttes i det anlæg, der renser røgen for svovl.
8. OVERFLADEVAND
I Kalundborg Symbiosen benyttes der årligt flere millioner kubikmeter overfladevand fra Tissø i stedet for drikkevand fra grundvandsreserverne. Overfladevandet løber i en 13 kilometer lang ledning fra Tissø til Kalundborg Forsyning, som distribuerer vandet til virksomhederne. Overfladevandet bruges til køling i produktionen hos Equinor, Ørsted og Novo Nordisk. Derudover er der ved Ørsted et vandreservoir, hvor Ørsted henter overflade-vand som benyttes i det anlæg, der renser røgen for svovl.
8. OVERFLADEVAND
I Kalundborg Symbiosen benyttes der årligt flere millioner kubikmeter overfladevand fra Tissø i stedet for drikkevand fra grundvandsreserverne. Overfladevandet løber i en 13 kilometer lang ledning fra Tissø til Kalundborg Forsyning, som distribuerer vandet til virksomhederne. Overfladevandet bruges til køling i produktionen hos Equinor, Ørsted og Novo Nordisk. Derudover er der ved Ørsted et vandreservoir, hvor Ørsted henter overflade-vand som benyttes i det anlæg, der renser røgen for svovl.
8. OVERFLADEVAND
I Kalundborg Symbiosen benyttes der årligt flere millioner kubikmeter overfladevand fra Tissø i stedet for drikkevand fra grundvandsreserverne. Overfladevandet løber i en 13 kilometer lang ledning fra Tissø til Kalundborg Forsyning, som distribuerer vandet til virksomhederne. Overfladevandet bruges til køling i produktionen hos Equinor, Ørsted og Novo Nordisk. Derudover er der ved Ørsted et vandreservoir, hvor Ørsted henter overflade-vand som benyttes i det anlæg, der renser røgen for svovl.
9. BRUGT KØLEVAND
Brugt kølevand kommer fra Equinor og er oprindeligt overfladevand fra Tissø, der har været anvendt til køling i et lukket rørsystem på raffinaderiet. Vandet er derfor ikke forurenet og kan sendes til Ørsted, som udnytter det i sin dampproduktion på Asnæsværket. Dermed behøver der ikke indvindes så meget overfladevand fra Tissø. Det brugte kølevand har en højere temperatur end overfladevand fra Tissø, så derfor skal der bruges mindre energi, når vandet varmes op og bliver til damp.
10. SPÆDEVAND/DEIONAT
Når Ørsted producerer el, så drives generatorerne af dampturbiner, der kræver, at dampen herinde er lavet af deioniseret vand (spædevand). Det kaldes også demineraliseret vand, da alle mineraler og salte er fjernet for ikke at nedbryde de interne dele i dampturbiner og dampkedler samt varmerørene.
Ørsted leverer også deioniseret vand til Equinors egen produktion af damp, som er baseret på spildvarmen på raffinaderiet. Statoil får altså damp fra både Ørsted og sin egen produktion.
10. SPÆDEVAND/DEIONAT
Når Ørsted producerer el, så drives generatorerne af dampturbiner, der kræver, at dampen herinde er lavet af deioniseret vand (spædevand). Det kaldes også demineraliseret vand, da alle mineraler og salte er fjernet for ikke at nedbryde de interne dele i dampturbiner og dampkedler samt varmerørene.
Ørsted leverer også deioniseret vand til Equinors egen produktion af damp, som er baseret på spildvarmen på raffinaderiet. Statoil får altså damp fra både Ørsted og sin egen produktion.
11. RENSET OVERFLADEVAND
Ud af de mere end 3 millioner kubikmeter overfladevand, der indvindes fra Tissø og bruges i Kalundborg Symbiosen, bliver over 1 millioner kubikmeter renset til drikkevandskvalitet. Det ender alt sammen hos Novozymes, hvor det rensede overfladevand benyttes direkte i Novozymes' produktion af industrielle enzymer. Det sparer drikkevandet og skåner grundvandsreserverne. Og Novozymes reducerer en af sine produktionsomkostninger betragteligt, da renset overfladevand er langt billigere end drikkevand.
11. RENSET OVERFLADEVAND
Ud af de mere end 3 millioner kubikmeter overfladevand, der indvindes fra Tissø og bruges i Kalundborg Symbiosen, bliver over 1 millioner kubikmeter renset til drikkevandskvalitet. Det ender alt sammen hos Novozymes, hvor det rensede overfladevand benyttes direkte i Novozymes' produktion af industrielle enzymer. Det sparer drikkevandet og skåner grundvandsreserverne. Og Novozymes reducerer en af sine produktionsomkostninger betragteligt, da renset overfladevand er langt billigere end drikkevand.
12. AFFALD
Argo modtager affald fra Kalundborg Forsyning og også andre partnere i Kalundborg Symbiosen. Det genanven-delige affald sorteres i fraktioner og afsættes efterfølgende til genanvendelsesindustrien. Restaffaldet energiudnyttes til el- og varmeproduktion på Roskilde Kraftvarmeværk.
13. GIPS
En stor del af vægge og lofter i hjem, virksomheder og på kontorer er beklædt med gipsplader, der er produceret i Kalundborg hos Gyproc, der er en del af Saint Gobain-koncernen. Gyproc får en væsentlig del af gipsen fra Ørsted, hvor gips er et restprodukt. Når Ørsted renser røgen fra Asnæsværket for svovl, ledes røgen gennem en kalkopløsning, som binder svovlen og derved omdanner kalken til industrigips. Denne industrigips kan Gyproc bruge i sin produktion af nye gipsplader. Gyproc får dermed en stabil forsyning af lokale råvarer, der er lige ved hånden, og som er billigere end naturgips. Tilmed er gipsen allerede knust. Gyproc sparer altså penge til bearbejdning af gipsen og begrænser samtidig trækket på jordens ressourcer af naturgips. Det er et klassisk eksempel på god økonomi, ressourceoptimering og øget robusthed hos virksomheder i en industriel symbiose.
14. FLYVEASKE
Flyveasken er et restprodukt fra Ørsted, som opstår, når kul afbrændes for at producere el. Flyveasken bruges som ingrediens i cement, så derfor rummer en del af den beton, vi ser i hverdagen, flyveaske. Og faktisk kan flyveaske være med til at styrke betonen. Flyveasken fra Ørsted leveres til cementindustrien.
15. SVOVL
Equinor Refining Denmark fjerner svovlen fra olien og omdanner svovlen til gødningsstoffet ammoniumthiosulfat (ATS), der booster væksten hos planter. I stedet for at forurene ved afbrænding er svovlen nu blevet en værdifuld ressource, der sælges til en af de store gødningsproducenter i Danmark.
ATS er et flydende gødningsstof, der gør det lettere for landmænd at dosere mængden og dermed gøde mere effektiv. ATS bevirker, at planterne bedre kan optage svovlen og andre næringsstoffer, og at der fordamper mindre kvælstof. Så i stedet for at svovlen skaber syreregn og skader på træer, kanaliseres svovlen hen til de rette afgrøder og booster deres vækst.
16. GÆRFLØDE
Novo Nordisk fremstiller insulin ved en gæringsproces, hvor gærceller vokser af blandt andet af sukkerstoffer og vitaminer. Når gæringsprocessen er slut, og insulinen er skilt fra, står Novo Nordisk tilbage med en næringsrig blanding kaldet gærfløde. Gærfløden sendes herefter til biogasanlæg, hvor den efter forgasning og gennem opgardering af biogas omdannes til naturgas og gødningsprodukter.
17. SAND
Kalundborg Forsyning renser alt spildevand fra boliger og virksomheder og opsamler en del sand fra spildevandet i sine sandfang. Sandet består af forskellige størrelser småsten og grus og er fortrinligt som fyld ved gravearbejder. Al sand, der bruges til det formål, bliver vasket, hygiejniseret og kontrolleret, så det opfylder kravene til at kunne genanvendes som fyld. Dermed skånes de naturlige ressourcer.
18. SLAM
Når Kalundborg Forsyning renser spildevandet fra husholdninger og virksomheder er et af restprodukterne slam. En del af slammet leveres til landmænd, som bruger det som gødning, da slammet indeholder en mængde næringsstoffer. Inden slammet forlader Kalundborg Forsynings centrale renseanlæg hygiejniseres og kontrolleres det, så det må spredes på alle typer landbrugsjord og i private haver. Så i stedet for at være et problem bliver slammet nyttiggjort og fortrænger brug af handelsgødning. Dermed reducerer det trækket på naturens mineraler og ressourcer.
19. NOVOGRO
NovoGro is not only a waste product to dispose when Novo and Novozymes are done letting their yeasts eat off their biomass and produce enzymes and medications like insulin. It is also a highly valued fertilizer. After additional mineralization in a biogas plant, NovoGro is able to release its nutrients over an entire growing season in a form that is highly accessible for slow growing plants. Because of this ability, many farmers – and especially beet farmers – are very interested in this type of fertilizer, in order to get the higher yield. Also, this prevents using nature's own minerals and resources, and it becomes part of the circle of life, by once again ending up in the ground.
20. ETHANOLAFFALD
Ethanol indgår i visse dele af processen, når Novo Nordisk producerer insulin. En stor del af ethanolen kan regenereres. En del af de ethanolholdige rester, som ikke kan regenereres, sendes blandt andet til biogasanlægget hos Novozymes Miljøteknik. Her omdannes ethanolresterne til biogas. Også Kalundborg Forsyning modtager ethanolholdige rester, som hjælper processerne i deres renseanlæg, blandt andet ved fjernelse af kvælstof i spildevandet.
20. ETHANOLAFFALD
Ethanol indgår i visse dele af processen, når Novo Nordisk producerer insulin. En stor del af ethanolen kan regenereres. En del af de ethanolholdige rester, som ikke kan regenereres, sendes blandt andet til biogasanlægget hos Novozymes Miljøteknik. Her omdannes ethanolresterne til biogas. Også Kalundborg Forsyning modtager ethanolholdige rester, som hjælper processerne i deres renseanlæg, blandt andet ved fjernelse af kvælstof i spildevandet.
20. ETHANOL WASTE
Ethanol is a part of Novo Nordisk’s insulin production process. Much of the ethanol can be regenerated. Some of the ethanol-containing residues that cannot be regenerated are sent to the biogas plant at Novozymes where they are converted into biogas.
Kalundborg Utility receives ethanol-containing residues as well. They are used in a wastewater treatment process for removing nitrogen from the wastewater.
21. BIOMASSE
Novozymes har en produktion med stor volumen og omsætning af biomasse som kartoffel- og majsstivelse. Og når Novozymes er færdig med at lade gærceller spise denne biomasse indeholder resterne en masse næringsstof-fer. Resterne udgør den største del af produktionen af NovoGro, der finder sted i Novozymes miljøafdeling, som også står for spildevandsrensning og biogasproduktion.
22. GØDNING
Bioforgasset rest-biomasse fra Novozymes (Novogro) og Novo Nordisk (gærfløde) udgør, sammen med svovl fra opgradering af biogasfraktionen til naturgaskvalitet, udgør ingredienserne i forskellige gødningsprodukter der er specielt egnet til landbruget og hvor disse fortrænger andre mere ressource tunge handelsgødninger
ENERGI
1. Damp
2. El til elnettet
3. Varmt kondensat
4. Fjernvarme
5. Naturgas
VAND
6. Spildevand
7. Renset spildevand
8. Overfladevand
9. Brugt kølevand
10. Spædevand/deionat
11. Renset overfladevand
MATERIALER
12. Affald
13. Gips
14. Flyveaske
15. Svovl
16. Gærfløde
17. Sand
18. Slam
19. NovoGro
20. Ethanolaffald
21. Biomasse
22. Gødning
Watch our latest video
KALUNDBORG SYMBIOSIS – VISION AND GOALS goals 2018